zondag 6 mei 2018

Mosterdsaus

Zelf een mosterdsaus maken is een fluitje van een cent.
  • een volle eetlepel roomboter
  • een afgestreken eetlepel bloem
  • 1 tot 1,5 dl droge witte wijn
  • 1 à 1,5 eetlepels milde mosterd
  • 1 klein potje crème fraîche
  • (zee)zout naar smaak
  • wat gehakte peterselie (optioneel)
Smelt in een klein pannetje de boter. Wanneer deze uitgebruisd is roer je de bloem erdoor met een garde. Blijf goed roeren tot de bloem "gaar" is dan roer je de witte wijn erdoor, beetje bij beetje tot de saus de gewenste dikte heeft. Laat de saus even koken zodat de alcohol uit kan dampen.
Zorg dat je vuur zacht staat en zet de saus evt op een plaatje. Roer de crème fraîche door de saus. Niet meer laten koken.
Dan meng je lepeltje voor lepeltje mosterd door de saus tot hij mooi zacht geel is en voor jou de je smaak goed is. Afmaken met wat zout en eventueel gehakte peterselie.
Serveer de saus warm bij bijvoorbeeld een karbonaadje, een stukje kipfilet of een gehaktbal. Wanneer de saus koud is wordt hij wat dikker en is zalig bij bijvoorbeeld koud gehakt of een hard gekookt eitje.

Eet smakelijk

In plaats van crème fraîche kan je ook (zuivelvrije) kookroom gebruiken. Dit maakt je saus wat dunner, dus gebruik wat minder wijn.

Iets teveel mosterd? voeg nog wat room toe, en ook de peterselie verhult het een beetje!
Saus te dik? een scheutje wijn of kookroom helpt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten