donderdag 2 april 2020

Vlaams Stoofvlees






Dit is een familie recept uit Vlaanderen dat wij thuis altijd "Vlaamse Stoofcarbonade" noemden.
In tegenstelling tot wat de naam "stoofcarbonade" doet denken, wordt het met rundvlees gemaakt. Dit is nu zo'n recept waar je gelijk een pan vol van moet maken, dus ideaal voor als de doorregen runderlappen weer eens in de aanbieding zijn. Het laat zich prima in porties invriezen. Ik maak het, wat de specerijen betreft, weer net wat anders dan mijn moeder: Ik gebruik bouquet garni 2 en zij gebruikte 1. In tegenstelling tot wat de naam "stoofcarbonade" doet denken, wordt het met rundvlees gemaakt. Dit is nu zo'n recept waar je gelijk een pan vol van moet maken, dus ideaal voor als de doorregen runderlappen weer eens in de aanbieding zijn. Het laat zich prima in porties invriezen. Dit heb je nodig

  • ca 1,5 kilo doorregen rundvlees in grove stukken
  • 2 grote uien gesneden ui
  • 1 flesje Belgische bier
  • 5 beschuiten
  • mosterd
  • ongeveer 2 eetl balsamico azijn, zout, peper
  • peterselie
  • olie om te bakken
bouquet garni:
  1.  tijm, rozemarijn, laurier, lavas, peperkorrels
  2.  steranijs, kaneel, kruidnagel, kerriblad, lavas, (szechuan) peperkorrels


Fruit de ui aan in een grote braadpan. Voeg vervolgens het vlees toe en braad het aan tot het rondom aangebruind is. Wanneer je een slow cooker (crock pot) hebt doe je alles daar nu in. Nu schenk je zoveel bier in de pan tot dat het vlees net niet onder staat. Als je bier met gist op fles gebruikt, zoals Trappist, zorg dan dat je de gist niet mee schenkt.
Doe je bouquet garni in een thee-ei en hang het in de pan. Bouquet garni 1 is klassiek, bouquet garni 2 geeft een wat meer oosters accent.
Besmeer de beschuiten met mosterd en leg ze op het vlees. Doe de deksel op de pan en laat hem nu minstens drie uur zachtjes sudderen(op een plaatje als je geen slow cooker hebt).
Na een uur of drie haal je het thee-ei eruit en roer je het vlees goed door. Het geheel op smaak brengen met zout, peper en wat balsamico azijn. Afmaken met een hoop vers gesneden peterselie.
In Vlaanderen wordt dit traditioneel met frieten gegeten. Ik zelf eet het liever met rijst, "Spikkelrijst" of couscous.
Wat de restjes betreft, met bijvoorbeeld wat ketjap en sambal erdoor smaakt het weer heel anders........

Eet smakelijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten