donderdag 2 april 2020

Spikkelrijst


Mijn  kleinzoons zijn gek op "spikkelrijst", en wij ook eerlijk gezegd. Het is een heerlijk bijgerecht bij allerlei stoofschotels, bij Gulashgehakt of gehaktballetjes in pindasaus en natuurlijk bij de barbeque. Restjes "spikkelrijst" laten zich in een handomdraai omtoveren in een heerlijke rijstsalade.  



Voor welke "spikkelrijst" je ook kiest, het begint allemaal met het koken van de rijst. Natuurlijk kan je snelkookrijst gebruiken of rijst in van die handige kookbuiltjes. Dan doe je dat gewoon volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Maar andere rijst kook je eenvoudig zo:
Meet de hoeveelheid rijst af in een maatbeker. ca 100 ml per persoon is een behoorlijk ruime portie. Doe de rijst (of het graan) in een zeef en spoel de korrels tot het water dat er af komt helder is.
Meet nu anderhalf keer zoveel water af als je rijst (of graan) hebt. Als het water kookt mogen de korrels erbij.
Laat het water weer aan de kook komen. Leg nu een vlamverdeler (plaatje) onder de pan. Als het water nu weer aan de kook komt zet je het gas laag en doe je deksel op de pan.
Kijk op de klok. Laat de rijst (of granen) nu 20 minuten zachtjes garen.
Na 20 minuten doe je het vuur uit onder de pan, en haal je de deksel eraf. Roer de rijst met een vork los en laat ze 5 minuten uitdampen. Met deze methode krijg je altijd perfect droge, gare korrels.

Bij de rijst doe je  Wanneer die bijna klaar is en aan het uitwasemen (bij gebruik van builtjes de rijst gare rijs er uit halen en in de pan doen) voor 4 personen,  of een 1/2 zak diepvries erwtjes of een goed uitgelekt blikje maiskorrels op de rijst zodat ze - met de deksel op de pan - even opwarmen op de warmte van de rijst.

Dan schep je de rijst goed door met flink wat gesneden peterselie, of als je mais gebruikt peterselie en bieslook, een kruidenzout zoals Herbamare en (optioneel), wat de rijst lekker smeuïg maakt: een grote klont roomboter. 

Geniet ervan!

















Geen opmerkingen:

Een reactie posten